Gril na dřevěné uhlí
Gril na dřevěné uhlí
Zahradní gril na dřevěné uhlí je klasikou v grilování vůbec. Již při představě různých receptů a shlédnutí nějaké epizody pořadu jako je šéf na grilu, se každému z nás probudí chuťové pohárky.
Gril na dřevěné uhlí je výborná volba pro zahradní grilování v letních měsících. Provoněné šťavnaté kousky masa, sklenice dobrého pití – co více si můžeme přát.
Níže uvedu pár rad na co si dát pozor při výběru správného zahradního grilu na dřevěné uhlí.
Na na šem trhu je mnoho variat těchto tipů grilů .
Při prvotním výběru grilu musíme hledět především na jeho akumulační vlastnosti.
Je dáno, čím širčí tělo grilu je tím více nám akumuluje energii ze spalovaného dřevěného uhlí. Tedy jakmile rozpálíme gril můžeme klasický rozpálený soudek akzvaně přiškrtit a při drobně otevřené vzduchové regulaci prakticky na jedno dosipání dřevěného uhlí ugrilovat dobroty pro celou rodinu. Oproti grilům na dřevěné uhlí vyrobených z tenkých plechů ve tvaru vaniček.
Samozřejmě, jsou zahradní grily na uhlí i z tenkého plechu , ale díky své konstrukci jako například gril Weber dokáží v sobě nechat cirkulovat teplý vzduch i za cenu minimální spotřeby dřevěného uhlí.
Důležitým faktorem při výběru je plocha , na kterou budeme klást naše naložené kotlety.
Tedy jedná se o rošt. I zde platí pravidlo čim masivnější tím lepší. Již při prvním pohledu do utrob grilu je jasné, že gril z masivní litinovou mříkou , která se naakumuluje spalovaným uhlím dokážeme v poměrně krátkou chvíli propéct i širší kousky masa. Drobnější mřížky, mají totiž tu nevýhodu, že v sobě neudrží delší dobu teplo. Jakmile dvakrát otevřeme výko znovu se musí akumulovat. Je nám jasné, že při pohledu na zahradní gril nechceme sledovat po celou dobu grilování pouze černý, nebo barevně smaltovaný poklop.
Z tohoto důvodu si dovolím doporučit při výběru dbát na srdce grilu.
V dnešní běžné nabídce , je zařazen i tvz . tubus na rozhoření, který Vám velice usnadní takzvané správné rozhoření grilu.
Funguje na jednoduchém principu. Do roury podobné nádoby se dnem nasypeme dřevěné uhlí, které zapálíme podpalovačem , který je k tomu určený. Poté stačí houpat nádobou tam a zpět díky čemuž si přidáváme vzduch na právě doutnající dřevěné uhlí.
Po pár okamžicích máme uhlí rozhořené a můžeme ho nasypat do nitra našeho grilu.
Díky tomuto udělátku nemusíte zdlouhavě rozpalovat gril dřevem či přímo podpalovačem za neustálého foukání mnohdy za cenu zkrácených řas či vlasů.
Kdepak vůně masa prošpikovaného kouřem se nedá ničím nahradit.